Hempel Fonden lancerer accelerationstilgang i Danmark

image-7df3658cf624be29dd5c6dafbde17c938699baa5-4240x2832-png

Med en ny tilgang vil vi i Hempel Fonden give en række civilsamfundsorganisationer bedre muligheder for at udvikle sig og skabe positiv forandring for endnu flere af de mennesker, de arbejder for at hjælpe.

Mange af de organisationer, der hver dag hjælper samfundets mest udsatte arbejder under vilkår, som gør det svært at løfte blikket og tænke langsigtet. Finansieringen er ofte kortsigtet uden tilstrækkelige muligheder for at investere i at løfte deres egen kapacitet og styrke deres evne til at levere mere effektivt inden for det de er sat i verden for.

Netop dette har fået Hempel Fonden til at lancere en ny tilgang: Accelerationspartnerskaber.

Hvorfor acceleration?

Civilsamfundet spiller en helt særlig rolle i det danske velfærdssamfund. Organisationerne skaber frirum for familier ramt af misbrug, driver væresteder for udsatte borgere og tilbyder fællesskaber til børn og unge i sårbare livssituationer. De arbejder tæt på virkeligheden, ofte dér hvor hverken det offentlige eller private dækker ind - og så er de båret af både stor faglighed, lokal forankring og frivilligt engagement.

Mange organisationer på et skrøbeligt organisatorisk fundament. De har metoder, der virker, og ambitioner om at nå længere ud, men mangler de rammer, der skal til for at udvikle sig.

Et samarbejde, der ser på helheden

Accelerationspartnerskaber er flerårige samarbejder med fokus på hele organisationens udvikling, ikke kun næste projekt. Det kan handle om at styrke ledelse, økonomi, strategi og dokumentation af deres indsatser.

Det er organisationen selv, der definerer retningen. Hempel Fonden stiller fleksible midler og sparring til rådighed. Målet er, at organisationen står stærkere og har opnået konkrete, langsigtede forbedringer, når partnerskabet afsluttes.

“Mange af civilsamfundets organisationer løber så stærkt for at sikre næste bevilling, at de knap nok når at binde snørebåndene. Med accelerationspartnerskaberne vil vi prøve at skabe det frirum, hvor de både kan styrke fundamentet og tage de svære, men nødvendige samtaler om økonomi og retning – så de i sidste ende kan gøre endnu mere for dem, det hele handler om,” siger Christina Fleuron, Projektleder, Sociale Initiativer i Danmark & Grønland, hos Hempel Fonden.


Hvor projektmidler og offentlig støtte ikke rækker

Den nye tilgang retter sig mod de mellemstore organisationer, der har dokumenteret effekt og flere års erfaring, men som ofte må prioritere drift frem for udvikling. De har vokset sig ud af de små puljer uden dog at være store nok til at opnå varig offentlig finansiering.

De første accelerationssamarbejder er netop gået i gang, og de tre partnere er: GirlTalk, Børnehjælpsdagen og Settlementet. Hver især står de tre organisationer over for et strategisk udviklingsbehov, som accelerationspartnerskabet skal hjælpe med at løse.

Anna Bjerre, stifter og direktør i GirlTalk, som arbejder for at forebygge og afhjælpe mistrivsel hos piger og unge kvinder siger:

“Med Hempel Fonden som udviklingspartner kan vi accelerere arbejdet med en bæredygtig finansiel strategi, der skal fremtidssikre både organisationen og vores tilbud til piger og unge kvinder. Det er en sjælden og værdifuld mulighed for at tænke langsigtet og strategisk.”


Et nyt greb – ikke farvel til det gamle

Projektstøtte vil fortsat være en vigtig del af den støtte, Hempel Fonden giver. Men accelerationspartnerskaberne er et alternativ for de organisationer, som er klar til at udvikle sig, og har brug for mere end en midlertidig bevilling.

Formålet er at skabe mere stabile rammer, så flere civilsamfundsorganisationer kan nå længere ud og skabe langsigtede resultater.

Fakta: De første tre accelerationspartnere i Danmark

GirlTalk:

GirlTalk arbejder for at forebygge mistrivsel blandt piger og unge kvinder mellem 12–24 år. De har dokumenteret effekt og en stærk model, der skaber øget trivsel og fastholder unge i uddannelse og fællesskaber. GirlTalk har selv sat retning for et udviklingsforløb, hvor fokus er at udvikle en finansieringsstrategi frem mod 2030 og afprøve nye muligheder inden for privat fundraising.

Børnehjælpsdagen:

Børnehjælpsdagen støtter anbragte børn og unge gennem camps, fællestræf og rådgivning. De har i mange år opbygget en stærk finansieringsmodel baseret på lotterier, men står nu over for nye krav og ændret lovgivning. Organisationen har derfor sat et strategisk mål om at gentænke forretningsmodellen med fokus på innovation og digitalisering af lodsalget.

Settlementet:

Settlementet Vesterbro har arbejdet socialt i Vesterbros gader i over 100 år. I dag er organisationen en af Københavns største sociale aktører med tilbud, der spænder fra retshjælp og gældsrådgivning til et aktivt værested, sociale klubber, ni socialøkonomiske butikker i Saxogade og en feriekoloni for udsatte børn og voksne. Settlementet har udviklet sig markant de seneste år og står nu med behov for et mere stabilt og bæredygtigt økonomisk fundament. Et kommende samarbejde skal bidrage til at styrke organisationens finansielle råderum og etablere nye, langsigtede indtægtskilder – blandt andet gennem øget kommunikationsrækkevidde og målrettet rekruttering af private bidragsydere.